середу, 30 січня 2019 р.

МЕТОДИЧКА ТЕАТРАЛА. ЯК ПІТИ ДО ТЕАТРУ І НЕ ЗГАНЬБИТИСЬ

У будь-якому товаристві важливо не тільки і не стільки те, як ми одягнені, скільки те, чи вміємо ми бути інтелігентними глядачами і дотримуватися певних правил етикету.
Нас в ProТеатр, як і всіх, дуже дратують люди, які не вимикають звук мобільного під час вистави або концерту. Але є і менш очевидні правила. Ми вже почали їх вивчати. Перевірте і себе, чи знаєте ви їх всі.

·                   Щодо одягу в кожному театрі діють свої правила. Наприклад, щоб потрапити в партер Віденської опери, необхідно дотриматись вечірнього дрес-коду. При цьому потрапити на балкон можна в будь-якому одязі.
·                   Непристойно викликати артиста оплесками, якщо запізнення становить всього 5 хвилин. Така поведінка демонструє крайню невихованість глядача. А тривала затримка вистави або концерту найчастіше пов'язана з якимось форс-мажором. Швидше за все, організатори вже вирішують цю проблему.
·                   Можна знайти чимало історій про те, як, наприклад, найдраматичніший монолог було зірвано шелестінням фантика або надривним кашлем одного з глядачів. Це зводить нанівець зусилля акторів, який старанно вів глядачів до цього моменту. Артисти дуже цінують публіку, яка не шумить.
·                   У великих театрах існують свої правила вручення квітів артистам. Наприклад, там, де є оркестрова яма, співробітники найчастіше збирають букети і потім самі виносять їх артистам. У такому випадку краще вкласти записочку з ім'ям того, для кого букет призначається. Якщо ви йдете в театр за кордоном, також має сенс поцікавитися його правилами.
Наприклад, в деяких театрах прийнято відправляти квіти акторові за куліси ще перед початком вистави. Особисто квіти теж вручаються, але це не вважається безпечним для акторів і менш поширене за кордоном (в основному на прем'єрних виставах і спектаклях з єдиною головною роллю). 
Був випадок, одного разу після вистави «Людина-слон» глядач, що вручав квіти, замахнувся на Девіда Боуї ножем.
·                   Не варто бігти в гардероб, не дочекавшись поклону артистів (якщо, звичайно, спектакль сподобався). Вам може здаватися, що ніхто не помітить, але зі сцени артистам видно пересування людей в партері. Це може зачепити їх, оскільки так ви виказуєте неповагу до їх праці.
·               Вважається хорошим тоном прибувати до театру не пізніше ніж за 30-45 хвилин до початку, щоб був час залишити одяг у гардеробі і причепуритися.
·                   Якщо ви запізнилися на виставу, то заходити до зали можна лише під час антракту. Якщо на концерт – увійти до залу можна тільки між номерами під час оплесків. А ось аплодувати між частинами великого твору, наприклад сонати або симфонії, - моветон. Якщо ви не впевнені, закінчилася лише частина або весь твір, не починайте плескати першим.
·                   Артисти будуть дуже вдячні, якщо ви будете сприймати те, що відбувається, з належним ентузіазмом. Чим більша віддача від глядача, тим більше позитивне враження залишиться у всіх. Тому в театрі не соромтеся виявляти емоції: сміятися там, де смішно, і навіть пустити сльозу, якщо артистам вдалося вас зворушити. Не забувайте: бонус живої вистави в тому, що глядачі теж впливають на її успіх.

Немає коментарів:

Дописати коментар