пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

Справжні безсмертні твори мистецтва залишаються доступними і доставляють насолоду всім часам і народам.                                                                           Гегель  

Як музика  впливає на людину

Цілющий вплив музики на організм людини був помічений ще на зорі цивілізації. Містичними легендами пояснювалось покращення самопочуття та настрою, зменшення болісних відчуттів, страху, повернення людині бадьорості, енергії під дією зачаровуючих звуків музики.
 Музика впливає на організм людини різнобічне. За даними науковців медичного центру "Ленц" та Дитячого Центру лікування в результаті численних досліджень виявлено, що під впливом музики, яка відповідає функціональному станові організму, такі психічні процеси, як пам'ять та орієнтація, покращуються на 45-50%, а уваг - на 25-30%. Музика активізує розумові здібності, а також працездатність та зосередженість, здатна розвивати та підвищувати інтелект людини. Звукові вібрації стимулюють кровообіг, емоційний тонус. Під дією ритму активізується дихання, збільшується вентиляція легенів. Дослідження підтверджують фізіологічну гіпотезу музикотерапії поєднання ритму музики з біоритмікою людини.
                Як довели вчені-психологи, систематичні заняття музикою у віці від 5 до 15 років дозволяють значно підняти IQ, тобто інтелектуальний потенціал людини, краще розвинути пам'ять, аналітичні здібності, орієнтацію, не кажучи вже про позитивну корекцію нервової системи. В більшості передових європейських країнах, як і за океаном уроки музики, спів, гра на інструментах належать до обов'язкового елементу виховання, оскільки музика найбільш сильніший емоційний вплив на дитину. Крім того, під час слухання музики регулюються фізіологічні процеси в організмі, стимулюється м'язова активність, підвищується загальний тонус організму, покращується мовленнєва та рухова активність. Впливає музичне мистецтво і на психіку, соматику, душевний стан людини, що стало основою виникнення музикотерапії. Музикотерапія складається з творчої та рецептивної діяльності. Яка пов'язана зі сферою емоційних, етичних і естетичних відчуттів, пізнанням та спрямованістю інтересів особистості. Такі корегуючі профілактичні особливості музики базуються не лише на вербальному, багатоплановому за формою емоційному впливі на особу, а й впливають конкретно з її першоелементів - ритму, гармонії, які проникають у глибини психіки.
                Сприйняття музики - це складний психічний процес. Психологи та музиканти визначають, що загалом він вписується між двома полюсами. З одного боку, це елементарне акустичне сприймання звукових сигналів як щось таке, що ми чуємо і що діє на органи слуху. А з іншого — це процес пізнання уявленого художнього змісту в музичній матерії. Сприймаючи музику, людина виражає своє емоційне "я". В свідомості відтворюються переживання, образи та думки, втілені композитором у музичному творі. Музичний твір — це сукупність естетичної інформації, яку надає композитор.
 Музика часто передає такі відтінки почуттів і переживань, які важко висловити словами. О. Серов справедливо замітив: "Якби все, що відбувається в душі людини, можна було передати словами, на світі не було б музики". В свою чергу мова музики зрозуміла кожній людині.
 Сприйняття музики, як і інших творів мистецтва, майже завжди несе в собі певний елемент суб'єктивізму, адже кожна конкретна людина має свою індивідуальність, свій власний життєвий досвід, свої індивідуальні особливості розвитку психічних функцій пізнавальної та емоційної сфер. Світ музики може стати або не стати надбанням особистості. Лишень духовно-практична діяльність особистості - це початковий етап життєвої спіралі для музично-естетичного буття суб'єкту.
За результатами досліджень багатьох науковців, тільки класична музика і головне, перш за все у живому виконанні, позитивно впливає на фізичний та психічний стан людини, на здоров'я хворих. У них не тільки знижується рівень артеріального тиску, а й відбуваються позитивні емоційні зміни. Жива музика композиторів - класиків допомагає позбутися депресивних станів, стресів, тривог, переживань і страждань, які негативно впливають на процес одужання.Чому відбувається вплив музики на психіку людини?
 Звук музики являє собою поздовжню хвилю, яка має свою мірність. Через зміни мірності макропространства відбувається перерозподіл первинних матерій, а слідом за ними - і людину, яка знаходиться в зоні дії звукових хвиль. У зв'язку з цим звуки надають максимальний вплив на астральне тіло людини.
 Частота і ритм роблять неоднаковий вплив на людину. Низькочастотні звуки, наприклад, викликають підвищення  агресії. Будь-яка музика викликає вимушені емоції, від чого її можна вважати способом впливу на психіку.
 Музика, що впливає на психіку людини - це не якась конкретна музика, а будь-яка мелодія. Відрізняються вони тільки впливом на людину.
 Рок
 Рок-музику довго вважали музикою, гнітючої на психіку, однак це справедливо тільки для важкого металу. В цілому рок пробуджує, заряджає енергією, допомагає знаходити сили до життя і подолання проблем.
 Поп-музика
 Доведено, що музика напрямки поп з її нехитрими мотивами і простими текстами негативно позначається на інтелекті людини. Отримуючи примітивну інформацію при прослуховуванні,  людина поступово звикає примітивно мислити і стає нездатний "копнути глибше".
Мабуть, це єдиний стиль музики, який не має впливу на людину. Таку музику включають найчастіше для того, щоб створити фон. І це не дивно — сенсу в сучасних текстах поп-пісень часто настільки мало, що перечитування «колобка» принесе набагато більше користі, а в якості музики використовується веселий ненадоїдливий мотивчик, який не відволікає людину від її думок і не відкладається надовго в пам’яті.
Найчастіше любителями такої музики є люди, які звикли ставитися до життя з легкістю. Вони не люблять серйозних стосунків, прагнуть до свободи і незалежності. Велика частина подій в їх житті є всього лише фоном для чогось важливішого, як і їх улюблена музика.
Як на нас впливає музика в стилі реп, хіп-хоп
Згідно з дослідженнями американських соціологів, реп і хіп-хоп є улюбленим музичним стилем у більшості неповнолітніх порушників, і 72% опитаних з цієї категорії визнають, що музика впливає на їхні почуття. Втім, тільки 4% з них визнали, що їх протиправна поведінка пов’язана з прослуховуванням репу. У той же час, якщо виключити з прослуховування агресивні і депресивні реп-твори, позитивний реп здатний підняти настрій, викликати бажання спілкуватися з іншими людьми, підштовхнути до активних дій (в позитивній сфері).
Найбільш властива схильність до репу людей в підлітковому віці. Агресивні треки сприймаються підлітком як символ бунту, протиставлення себе навколишньому світу. Позитивні — допомагають позбутися апатії, поганого настрою. Дуже часто шанувальниками репу і хіп-хопу стають люди, які не можуть знайти шляхи для самовираження.
 Джаз
 Вважається, що джаз - музика, заспокійлива психіку, здатна занурити в легкий транс, розслабити, доставити естетичне задоволення.
Як впливає музика в стилі рок, метал
Найбільш поширеною на сьогоднішній день є думка, що важка музика вкрай негативно впливає на психіку людини. Згідно з цією думкою, з часом у любителів року підвищується роздратованість і погіршується пам’ять, відбувається руйнування моральних бар’єрів і з’являється схильність до насильства.
Інша точка зору абсолютно протилежна. На думку її прихильників, важка музика, навпаки, сприятливо впливає на людей, особливо — підлітків, допомагає впоратися з напругою і тиском. Відповідно до проведених серед підлітків досліджень, більшість відмінників воліють саме рок, а це спростовує теорію про погіршення пам’яті.
Класична музика
 Прослуховування класичної музики гармонізує особистість людини, дозволяє дітям швидше розвиватися інтелектуально.
 Коли людина росте як особистість, змінюються і його музичні уподобання. Нерідко ті, хто активно займається особистісним зростанням, перестають слухати "поп" і перемикаються на інші напрямки.
Вважається, що класична музика найбільш благотворно, ніж будь-яка інша, впливає на організм людини і її психо-емоційний стан. Найвідомішою «цілющою» музикою вважаються твори Моцарта: у деяких клініках з їхньою допомогою проводять навіть спеціальні курси лікування від різних захворювань. Класична музика впливає на людину заспокійливо. Вона розвиває здатність до візуалізації, народжуючи в уяві слухача зорові образи.
Однак, вчені з’ясували, що всі позитивні властивості музики сходять нанівець в тому випадку, якщо людині ця музика не подобається. В якості експериментів, любителям того чи іншого музичного жанру було запропоновано на протязі довгого часу слухати ту музику, яка, здавалося б, повинна надати позитивний вплив. Так, любителям року було запропоновано слухати джаз, любителям репу — класичну музику, і т.п. З’ясувалося, що у випробовуваних з’являлася головний біль, піднімався тиск, іноді навіть виникало відчуття задухи.
Найбільш корисною для здоров'я фахівці вважають музику Моцарта. Його твори універсальні: їх рекомендують для зняття стресу, ефективного засвоєння навчального матеріалу, від головного болю, а також під час відновлювального періоду, наприклад, після екстремальних ситуацій. Причому лікувальний ефект мають усі твори Моцарта. Це явище одержало назву ефекту Моцарта.




Немає коментарів:

Дописати коментар